onsdag 8 juni 2022

Flickan som fick en röst - Abi Daré

Titel: Flickan som fick en röst 
Författare:
Abi Daré
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
395
Utgiven:
September 2020
Finns hos:
Bokus/AdlibrisBeskrivning från Goodreads:
Fjortonåriga Adunni drömmer bara om en sak. Att få utbilda sig. Hennes mamma har alltid sagt att det är det enda sättet att få en röst en möjlighet att göra sig hörd och bestämma sin egen framtid.


Men istället för utbildning får hon en make, såld av sin pappa som fru nummer tre till en äldre man som vill att hon ska föda honom en son och arvinge.


Hon ser sin dröm sakta vittra sönder och rymmer till stan, med förhoppningen om att få ett bättre liv, och hamnar som hembiträde i en välbärgad familj i Lagos. 


Både som dotter, undergiven fru och maktlös tjänare får Adunni lära sig att hon är ingen. De olyckliga omständigheter hon hamnar i tystar henne tillfälligt, men inte helt. Och när hon förstår att hon måste stå upp inte bara för sig själv utan även för andra som funnits där före henne och för de som ska komma efter, så hittar hon ett sätt att tala, tills någon lyssnar.

Kommentarer:
Det tog ett tag innan jag kom in Flickan som fick en röst pågrund av språket som var rätt så speciellt, men sedan kunde jag inte lägga boken ifrån mig. Även fast boken är nästan 400 sidor läste jag ut den på en dag, för jag satt som klistrad vid boken, jag ville bara få veta hur det skulle gå för Adunni.

Handlingen var minst sagt berörande och gripande och Adunni är en oerhört starkt karaktär som trots alla svårigheter inte tappar hoppet, och det var så fint att få följa henne på hennes resa.

Språket var som sagt väldigt speciellt men det utvecklas under bokens gång och blir sedan helt magiskt och poetiskt och jag tyckte så mycket om det. 

Flickan som fick en röst berörde mig flera gånger och det är en bok som inte kommer lämna mig i första taget!

Betyg 8/10


Tack till Piratförlaget för recensionsexemplaret! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Födelsedagen - Sofie Sarenbrant & Carina Bergfeldt

Titel: Födelsedagen Författare: Sofie Sarenbrant & Carina Bergfeldt Språk: Svenska Serie: Frida von Engen#1 Antal sidor: 336 Utgive...