fredag 20 juli 2018

Jane Eyre - Charlotte Bronte

Titel: Jane Eyre 
Författare:
Charlotte Bronte
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
546
Utgiven:
September 2011 (denna utgåva)
Finns hos:
Bokus/Adlibirs


Beskrivning från Adlibris:
Jane Eyre, är Charlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.


Kommentarer:
Jane Eyre är en klassiker som jag har velat läsa väldigt länge men då boken är så lång så var jag lite avskräckt men nu är den äntligen läst (eller jag lyssnade på den som ljudbok).
Det är alltid lite svårt att skriva om just klassiker och det känns som att antigen älskar man Jane Eyre eller så tycker man inte om den. Jag tillhör dem som gillade den.
Jag drogs in i berättelsen på en gång, och jag gillade att boken är skriven i jag form, även om jag ofta inte gillar det men i den här boken fungerade det så bra.
Jag tyckte så mycket om Jane, hon var en sådan intressant karaktär att få följa då hon kändes så realistiskt och hon hade det verkligen inte lätt och jag ville  hela tiden att det skulle gå bra för henne.

Det var vissa delar som jag tyckte var lite långdragna, och det gällde mest när när Jane var hos St John. Sedan var det kanske lite mycket fokus på romansen mellan Jane och Mr Rochester och jag har läst om många som inte gillade romansen mellan dem men jag gjorde det så för min del gjorde det inget.

Jane Eyre är en helt underbar klassiker och den hamnar verkligen bland mina favoriter, och jag ser fram emot att läsa om den men då blir det nog på engelska.

Betyg 8,5/10

4 kommentarer:

 1. Vad roligt att du gillade den!! :) Jag ska lösa om den någon gång men det dröjer säkert ett tag till.
  Däremot har jag nyligen läst Rebel of the Sands, som jag tyckte jättemycket om, och så har jag börjat på Caraval. Det går lite trögt med läsningen just nu, men boken verkar lovande. :)
  Ska bli kul att titra på din och Elins video när jag sitter vid datorn. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillade Rebel of the Sands! Jag måste ta och läsa bok två snart :) Och jag hoppas du kommer tycka om Caraval också!

   Radera
 2. Tyckte också mycket om den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så glad att den äntligen blev läst, och kommer säkert läsa om den någon gång :)

   Radera

Trial of the Sun Queen - Nisha J. Tuli

Titel: Trial of the Sun Queen  Författare: Nisha J. Tuli Språk: Svenska Serie: Artefacts of Ouranos #1 Antal sidor: 324 Utgiven: Maj 20...