måndag 2 november 2015

Röd Drottning - Victoria Aveyard

Titel: Röd Drottning
Författare:
Victoria Aveyard
Språk:
Svenska
Serie:
Red Queen #1
Original titel:
Red Queen
Antal sidor:
378
Utgiven:
2015-07-29
Förlag:
Modernista
Finns hos:
Bokus, Adlibris 
Beskrivning från Goodreads: 
I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De Silverblodiga, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare
Mare Barrow är en av de Röda. Hon hankar sig fram som ficktjuv i en fattig by, tills en ödets nyck kastar henne inför Silverdomstolen. Framför kungen, prinsarna och adeln visar det sig plötsligt att även hon har en övernaturlig förmåga, trots sitt röda blod. Något som hotar att underminera hela grunden för de Silverblodigas makt. För att hålla saken hemlig trolovar kungen Mare med en av sina söner och tvingar henne att spela rollen som försvunnen Silverprinsessa.
Mare dras allt längre in i de Silverblodigas värld. Hon får det på flera sätt bättre än någonsin, men väljer att riskera allt genom att hjälpa Röda Gardet, ett växande uppror bland de Röda - samtidigt som hjärtat drar henne i en omöjlig riktning.
Ett enda felsteg kan leda till döden. I de Silverblodigas värld spelar alla ett spel, ingen går att lita på, och förräderiet är det enda man kan räkna med.


Kommentarer:
Jag hade ganska stora förhoppningar på den här boken i och med att den har fått mycket positiv respons från många. Jag tyckte att den levde upp till mina förväntningar helt klart! Den var fängslade från början till slut!

Boken innehåller mycket spänning, intriger mellan olika personer, magi, maktspel, och självklart lite inslag av romans. Det jag tyckte om var att romansen inte tog en för stort plats, som det lätt kan göra.

Även om handlings inte är helt originell utan det finns inslag som man har läst om förut så fanns det vissa detaljer som ändå gjorde den egen.  Det enda jag hade svårt för var att föreställa mig miljön, och sätta in världen de lever i in i en viss tidsålder. Det finns ett kungarike, fattigdom och slum, men även teknik som tv-skärmar, hissar, motorcyklar och tåg.

Jag tyckte om Mare som är huvudpersonen. Hon har länge levt i skuggans av hennes yngre syster och hon utvecklas som person under bokens gång. Hon lär även känna sig själv bättre och inser också att hon är starkare än hon trodde.

Jag är väldigt nyfiken på fortsättningen och längtar tills uppföljaren släpps!

Mitt favorit citat:
” Ibland glömmer jag bort att du har barnben”
”Bättre det än att ha en barnhjärna” fräser jag och ger honom en lätt smäll på kinden när jag tränger mig förbi. Hans skratt följer mig uppför trappan.
”Du verkar grinigare än vanligt”


Betyg 8,5/10 

2 kommentarer:

  1. Vad kul att du gillade den! Jag ser också fram emot fortsättningen och hoppas den är lite mer originell än RD! :)

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Ja, det hoppas jag med :)

    SvaraRadera

Trial of the Sun Queen - Nisha J. Tuli

Titel: Trial of the Sun Queen  Författare: Nisha J. Tuli Språk: Svenska Serie: Artefacts of Ouranos #1 Antal sidor: 324 Utgiven: Maj 20...