tisdag 10 november 2015

The Way of Kings - Brandon Sanderson


Titel:  The Way of Kings part 1
Författare:
Brandon Sanderson
Språk:
Engelska
Serie:
The Stormlight Archive #1
Antal sidor:
608
Utgiven:
2011-05-26
Förlag:
Gollancz
Finns hos:
Bokus/Adlibris 


Beskrivning från Goodreads:
Roshar is a world of stone and storms. Uncanny tempests of incredible power sweep across the rocky terrain so frequently that they have shaped ecology and civilization alike. Animals hide in shells, trees pull in branches, and grass retracts into the soilless ground. Cities are built only where the topography offers shelter.

It has been centuries since the fall of the ten consecrated orders known as the Knights Radiant, but their Shardblades and Shardplate remain: mystical swords and suits of armor that transform ordinary men into near-invincible warriors. Men trade kingdoms for Shardblades. Wars are fought for them, and won by them.

One such war is about to swallow up a soldier, a brightlord and a young woman scholar.


Kommentarer: Det här är första boken av Brandon Sanderson som jag har läst och jag blev väldigt fängslad av hans sätt att skriva på. Han beskriver världen på ett väldigt fint sätt vilket gör att man får en bra bild av hur allt ser ut. I världen finns det ett strikt kastsystem som de flesta följer.  Det består av vilken ögonfärg man har, en person med mörka ögon kan aldrig hoppas på att få samma status som en person med ljusa ögon. 

Vi får träffa många karaktärer och jag tycker ibland att det blev lite utdraget men trots det så var det var spännande att följa huvudkaraktären Kaladin och jag ville fortsätta följa honom istället för de andra, men det är mest min personliga åsikt. Kaladin är en ung man som,när man börjar läsa boken, är slav som sedan blir en så kallad ”Brobärare” vilket innebär att de springer före armén och sätter up broar som armén kan använda för att korsa de breda klyftor som separerar dem från fienden.

Sedan visar det sig att Kaladin inte bara är en vanlig slav, utan något mer…

En annan karaktär som gillade skarpt är Syl som är en så kallad Spren, en varelse som liknar en älva och som finns överallt i världen. Hon var väldigt underhållande och kom med flera roliga kommentarer och hon skapade roliga situationer, vilket lättade upp stämningen lite. 

Det tog lite tid att läsa den här, och jag tyckte att den var lite småseg emellanåt men jag tyckte ändå om den och jag kommer läsa del två för jag är nyfiken på hur det kommer gå för Kaladin och jag vill även få veta mer om världen. 

Mitt favoritcitat: 
"Men never seem to think right"
"Madness is worse than normal" Kaladin said with a smile. "It really just depends on the people around you. How different are you from them? The person that stands out is mad, I guess"
"So you all just...vote on it?" She asked, screwing up her face. 


Betyg 7,5/10 
2 kommentarer:

  1. kul med en annan serie av Sanderson som också verkar bra!:)

    SvaraRadera

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen  Författare: Ida Ömalm Ronvall Språk: Svenska Serie: BAM #2 Antal sidor: 129 Utgiven: Mars 2024 Finns hos: Boku...