söndag 17 september 2017

Britt-Marie var här - Fredrik Backman

Titel: Britt-Marie var här 
Författare:
Fredrik Backman
Språk:
Svenska
Serie:
-
Antal sidor:
362
Utgiven:
Oktober 2014


Beskrivning från Goodreads:
Borg är ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Britt-Marie är en 63-årig kvinna som fått höra att hon är en passivt aggressiv ältande gnällkärring. Hon har lämnat storstan och sin otrogna man efter 40 års äktenskap, Borg har gått igenom en finanskris som inte lämnat något annat efter sig än "till salu"-skyltar och en ölstinkande pizzeria. Britt-Marie hatar fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är inte början på en underbar vänskap, det är det sannerligen inte. Men när ungdomslaget i byn behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. För när det kommer till kritan finns bara en universell sanning om samhällen vid vägar: Pizzerior och fotboll är det sista som överger människorna. Britt-Marie var här är en roman om fördomar (inte för att Britt-Marie har fördomar, givetvis inte), korrekt organiserade bestickslådor (gafflar-knivar-skedar, i den ordningen, men inte för att Britt-Marie ältar!) och en landsbygd vid en transportsträcka. Det är en berättelse om andra chanser, första sparkar och hur nästan allt går att rengöra med bikarbonat. Författaren till En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt har skrivit en kärlekshistoria och en kärleksförklaring, om spelet fotboll och platserna där man spelar det, men mest av allt om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja.

Kommentarer:
Jag tyckte mycket om En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt men Britt-Marie var här är min favorit av Backmans böcker som jag har läst hitintills! Precis som de andra böckerna var Britt-Marie var här  var så underhållande men ändå så var den så mycket mer.
Jag kan även rekommendera att lyssna på Britt-Marie var här som ljudbok för den var jättebra! 

Eftersom jag inte alls tyckte om karaktären Britt-Marie i Min mormor hälsar och säger förlåt så blev jag lite förvånad över hur mycket som jag till slut tyckte om henne i den här boken.
Britt-Marie växte otroligt mycket som person och all bakgrundshistoria gjorde att man fick förståelse för hennes beteende i vissa situationer.
Dessutom fick jag lära mig att allt går att fixa med bikarbonat…

Betyg 8/10

4 kommentarer:

  1. Britt-Marie var här var den första Backman-bok jag läste och jag bara älskade den. Så rolig och sorglig och tänkvärd. Och självklart det där med bikarbonat som du nämner. :)

    SvaraRadera
  2. Visst är det helt otroligt hur känslorna för Britt-Marie helvänder i den här boken! Jag tycker verkligen om henne :)

    SvaraRadera

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen  Författare: Ida Ömalm Ronvall Språk: Svenska Serie: BAM #2 Antal sidor: 129 Utgiven: Mars 2024 Finns hos: Boku...