fredag 1 september 2017

Det växte ett träd i Brooklyn del 1 - Betty Smith

 Titel: Det växte ett träd i Brooklyn del 1
Författare:
Betty Smith
Språk:
Svenska
Serie:
-
Antal sidor:
295
Utgiven:
April 2017
Beskrivning från Adlibris:
EN UPPVÄXT FYLLD AV GRYMHET, KÄRLEK, SKRATT OCH SORG

Brooklyn 1912: Den unga Francie klättrar ut på brandstegen för att få vara ifred med sin bok. Inne i lägenhetens mörker skrapar hennes mamma ihop matrester till middag medan lillebrodern leker. Ingen vet var pappan sover ruset av sig.

Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och den stökigt livliga stadsdelen som de bor i. Men framförallt bär hon på en stor dröm om att bli författare, och om att få resa över bron till New York och se världen.

Kommentarer:
Det växte ett träd i Brooklyn är en bok som nog aldrig kommer gå ur tiden.
Året är 1912 i Brooklyn och huvudkaraktären Francie flyr in i sina böcker och läser dem helst på brandstegen och hennes mamma försöker skrapa ihop matrester till middag medans hennes pappa sover av sig ruset på något okänt ställe.

Det växte ett träd i Brooklyn är en gripande uppväxtskildring av Francie och hennes familjs liv där fattigdom tar en stor plats men även om familjen är fattig får litteratur och utbildning ta en stor plats i Francies liv och det var härligt att få läsa om. 
Jag tyckte om att vi får följa Francie som är 11 år i början av boken men att vi också och får följa hennes föräldrar i början av deras äktenskap genom tillbakablickar. Alla karaktärerna kändes så trovärdiga och jag ville hela tiden få veta mera om dem.

Berättelsen var väldigt välskriven och berörde mig och jag ser fram emot att läsa del två väldigt snart.

Betyg 7/10

Tusen tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen  Författare: Ida Ömalm Ronvall Språk: Svenska Serie: BAM #2 Antal sidor: 129 Utgiven: Mars 2024 Finns hos: Boku...