torsdag 8 februari 2024

De utvalda - Helena Kubicek Boye

Titel: De utvalda 
Författare:
Helena Kubicek Boye
Språk:
Svenska
Serie:
Profileraren #1
Antal sidor:
363
Utgiven:
December 2023
Finns hos:
Bokus/Adlibris

Beskrivning från Goodreads:
En välkänd Malmöprofil hittas mördad i hissen i ett nybyggt lägenhetshus i Västra hamnen. Han har ett märkligt brännsår över munnen. Martin ”Gulte” Guldström från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är en av de första på plats, och det som till en början framstår som en urspårad konflikt mellan två grannar visar sig snart vara något betydligt större.


Vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott toppar Truls Reimer statistiken över uppklarade fall, men hans buffliga attityd uppskattas inte av alla. Då klagomålen blir för många får han ett erbjudande om förflyttning till Malmö, och hans chef gör det klart att det inte är ett alternativ att tacka nej.


Psykologen Kattis Olsson har lagt jobbet som profilerare på hyllan. Numera arbetar hon på en samtalsmottagning och försöker hantera livet som ensamstående mamma. Men när hon blir tillfrågad om att hoppa in i sin gamla roll och hjälpa polisen att ringa in gärningspersonen som brännmärker män i Malmö, kan hon inte motstå erbjudandet. Ganska snart inser dock Kattis att hon behöver köra en parallell utredning utan att informera sin nye chef. Ett beslut som kan få katastrofala följder om det visar sig vara fel ...

Kommentarer:
Författaren har tidigare bland annat skrivit en serie på sex stycken böcker om Anna Varga men de har jag inte läst, men efter att ha läst De utvalda är jag definitivt nyfiken på att läsa mer av författaren för jag tyckte mycket om De utvalda!

Handlingen var spännande och det var ett högt tempo genom hela boken. Det korta kapitlen gjorde också att jag hela tiden tänkte ”bara ett kapitel till” och sedan var boken slut. Karaktäerna kändes verkligen äkta och gänget Kattis, Truls och Gulte kompletterade varandra på ett bra sätt.  Jag tyckte väldigt mycket om att få följa Kattis. Miljön var också intressant att läsa om och hade målande beskrivningar vilket gjorde att det var lätt att föreställa sig hur allt såg ut. Jag tyckte också mycket om författarens språk!

De utvalda bjöd på en spännande lässtund och jag ser fram emot att få läsa nästa bok i serien och även annat av författaren!

Betyg 7/10


Tack Norstedts förlag för överraskningen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Födelsedagen - Sofie Sarenbrant & Carina Bergfeldt

Titel: Födelsedagen Författare: Sofie Sarenbrant & Carina Bergfeldt Språk: Svenska Serie: Frida von Engen#1 Antal sidor: 336 Utgive...