onsdag 6 december 2017

Sköldpaddor hela vägen ner - John Green

Titel: Sköldpaddor hela vägen ner 
Författare:
John Green
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
292
Utgiven:
November 2017
Finns hos: Bokus/Adlibris


Beskrivning från Adlibris:
Aza Holmes är egentligen inte så intresserad av att ge sig in i jakten på Russell Pickett, den försvunne multimiljardären som jagas av FBI. Men 100 000 dollar i belöning gör att Daisy - hennes bästa, enda och fullständigt orädda vän - har andra planer. "Krossa hjärtan, Holmesy, inte drömmar" är Daisys mantra.

Tillsammans navigerar de båda det korta avståndet över floden och det avgrundsdjup som skiljer dem från Picketts lyxiga egendom.

I det gigantiska huset bor nu bara Picketts söner, Davis och Noah. Davis som Aza kände när de var små. Davis som aldrig kan lita på att någon gillar honom för den han är eller om det är pappas pengar som lockar.

Men med Aza kan han vara lugn. Hon bryr sig inte om belöningen och hennes tvångstankar upptar det mesta av henns tankar. De snurrar i en allt snabbare spiral som inte går att bryta eller styra. Alla bakterier som finns, alla sätt som de kan komma in i kroppen och hur man kan dö av dem. Alla bakterier som finns i en människas saliv, som byter mun vid en kyss ...

Kommentarer:
Jag har tidigare läst The Fault in Our Stars av John Green som jag tyckte om så jag var nyfiken på att läsa hans nya bok och Sköldpaddor hela vägen ner var så bra och jag älskade den!
Jag fastnade direkt för både språket och skrivsättet, alla dessa metaforer som Green har använt var så bra.
Huvudkaraktären Aza lever med ångest och tvångstankar som tar upp en stor del av hennes vardag och även om jag inte har tvångstankar själv så var det så många av Azas tankar som jag kunde relatera till och det gällde framför allt metaforen med spiralen. Det märks att Green själv har dessa problem själv för det var så bra beskrivet och boken kändes otroligt trovärdig.

Sköldpaddor hela vägren fokuserar även på vänskap då Aza och hennes vän Daisy är bästa vänner och vänskapen kändes också väldigt realistisk eftersom de flesta vänskaper har sina problem ibland.
Dessutom var Daisy ett stort Star Wars fan så det fanns även gott om Star Wars referenser som jag tyckte var så roligt att läsa om.
Det fanns även med ett kärleksintresse och det tog inte upp för mycket att boken och det löste inte heller Azas problem vilket jag uppskattade.

Sköldpaddor hela vägen ner är min favorit av John Green, den var helt fantastisk och jag kan starkt rekommendera den!

Betyg 9/10

Tusen tack till Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret! 

2 kommentarer:

Till hamnen - Jenny Clevström

Titel: Till hamnen  Författare: Jenny Clevström Språk: Svenska Serie: Livet i Skärvik #1 Antal sidor: 319 Utgiven: Januari 2024 Finns ...