torsdag 6 september 2018

Vit krysantemum - Mary Lynn Bracht

Titel: Vit krysantemum 
Författare:
Mary Lynn Bracht
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
396
Utgiven:
April 2018
Finns hos:
Bokus/Adlibris
Beskrivning från Adlibris:
En oförglömlig historia om en upp­offrande syster under andra världskriget.

Korea, 1943. Hana arbetar som djuphavsdykare och åtnjuter ovanligt stor frihet och självbestämmanderätt för att vara kvinna. Tills den dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster ger hon inte ett ljud ifrån sig utan låter sig tillfångatas av japanska soldater som för henne till en militärbordell.

Sydkorea, 2011. Emi har ägnat mer än sextio år åt att försöka glömma den uppoffring som hennes syster gjort för henne. Nu måste hon konfrontera det förflutna.

De parallella historierna leder mot en gastkramande upplösning. Kommer Hana att finna sin väg ut ur fångenskapen? Och kommer Emi att kunna sluta fred med sitt land och dess historia?

Kommentarer:
Vit krysantemum var minst sagt en gripande bok som inte lämnade mig oberörd.
Det blir ännu mer gripande då berättelsen bygger på verkliga händelser då hundratals koreanska flickor och kvinnor  rövades bort och tvingades att bli ”trösterskor” till den japanska armén.

Vi får följa systrarna Hana och Emi och jag tyckte så mycket om båda två, men min favorit av dem var Hana som offrade sig för att rädda sin lillasyster och hon var så otroligt stark och modig och jag beundrade hennes vilja för att kämpa för att överleva mitt i allt det mörka.
Det var en tung läsning, ibland blev det nästan svårt att läsa men i allt det mörka fanns det  fina stunder också. Det starka bandet mellan systrarna och kärleken de hade till varandra var så fint.
Språket var även väldigt fängslade och även om det var tufft att läsa ibland så ville jag hela tiden veta hur det skulle gå för Hana och Emi.

Vit krysantemum var en otroligt välskriven och gripande historia och den kommer inte att lämna mig i första taget. 

Betyg 8/10

Tusen tack till Bookmark förlag för recensionsexemplaret! 

2 kommentarer:

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen  Författare: Ida Ömalm Ronvall Språk: Svenska Serie: BAM #2 Antal sidor: 129 Utgiven: Mars 2024 Finns hos: Boku...