fredag 12 januari 2024

Lektioner i kemi - Bonnie Garmus

Titel: Lektioner i kemi 
Författare:
Bonnie Garmus
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
384
Utgiven:
Maj 2022
Finns hos:
Bokus/Adlibris


Beskrivning från Goodreads:
Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och – bisarrt nog – stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning (”ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid”) och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.


Kommentarer:
Lektioner i kemi är en bok jag har sett att många har gillat och jag var väldigt intresserad av att läsa den och nu är den äntligen läst.

Jag vet inte riktigt vad jag tyckte om denna om jag ska vara ärlig. Jag kände mig ärligt talat, lite uttråkad ibland och jag fastnade inte alls för Elizabeth Zott som karaktär. Hon var absolut en stark kvinnlig karaktär men jag fastnade inte för henne. Hon visste vad hon ville och hon kämpade för det hon ville ha, och det beundrade jag henne för, men samtidigt kändes hon lite kall. De andra karaktärerna klickade jag inte med heller och det drar tyvärr ner betyget. Det var förresten en karaktär jag gillade och det var hunden Halv sju, han var bäst helt enkelt.

Jag tyckte inte heller att handlingen var så fängslade som jag hade hoppats på. Som sagt kände jag mig lite uttråkad ibland och det är aldrig en rolig känsla. Vissa grejer kändes också lite orealistiska.
Boken är också mycket mörkare än vad jag beredd på att den skulle vara, vilket inte behöver vara något dåligt men vissa scener var nästan lite jobbiga att läsa. En annan sak jag inte gillade var att författaren veklingen försökte visa att religion är något dåligt och jag tycker att det är upp till var och en vad man tror eller inte tror på.

Nej, Lektioner i kemi var tyvärr ingen bok för mig, vilket är tråkigt men man kan ju inte gilla alla böcker man läser.

Betyg 4/10

2 kommentarer:

Trial of the Sun Queen - Nisha J. Tuli

Titel: Trial of the Sun Queen  Författare: Nisha J. Tuli Språk: Svenska Serie: Artefacts of Ouranos #1 Antal sidor: 324 Utgiven: Maj 20...