torsdag 31 oktober 2019

Bete sig - Linda Jones

Titel: Bete sig 
Författare:
Linda Jones
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
300
Utgiven:
September 2019
Finns hos:
Bokus/Adlibris/Omnible 
Beskrivning från Bokus:
Stinas värld rämnar när hennes föräldrar berättar att de ska skilja sig. Alla runt henne säger att hon ska vara glad att det hände nu när hon är vuxen. Men hur ska hon kunna vara glad när föräldrarna inte går att känna igen? Hur ska hon kunna vara glad när hon tvingas flytta från barndomshemmet och ingenting är som förut? Kompisarna planerar för jobb och barn och Stina förväntas göra samma sak. Men istället lämnar hon allt. Hon packar en ryggsäck med kläder och mat och tar bussen till en enslig stuga, precis vid foten av fjället. Men hur klarar man av att sköta en stuga, utan el och rinnande vatten, när ens armar är tunna som pinnar och ens händer utan valkar? Hur överlever man på mat som måste tillagas över öppen eld när man levt ett liv på micrade polarbröd? Och hur överlever man helt utan kontakt med omvärlden när man är van vid ett konstant scrollande?

Kommentarer:
Bete sig är författarens debut, och vilken debut det är!
Jag fastnade fort för språket som var så målande och vackert och jag
älskade alla miljöbeskrivningarna av Norrbotten och ville bara själv åka upp till Norrland. Jag gillade också att det var en del norrländska ord med, det var så roligt.

Huvudkaraktären Stina tyckte jag mycket om, och författarens lyckades beskriva känslor så pass bra att jag verkligen kände med Stina när hennes föräldrar berättade om skilsmässan. Jag kände allt Stina kände.

När det gäller handlingen så var det var så intressant att läsa om Stina som var så modig och att hon valde att lämna allt och flytta till en stuga mitt i skogen, vem hade inte velat göra det? Bara få vara och slippa all teknik. Jag tyckte om att boken var uppdelad i två tidslinjer, ena i nutid där Stina försöker få allt att fungera i stugan och den andra där man får läsa om det hände fram till tiden i stugan.
Det var även rätt så uppfriskande att Bete sig inte har någon romans utan istället är det fokus på Stina och hennes föräldrars skilsmässa.

Bete sig bjöd på en underbar och fängslande läsning i vackra Norrbotten med en stark huvudkaraktär. Rekommenderas varmt!

Betyg 8/10

Tusen tack till Vox by Opal för recensionsexemplaret! 

2 kommentarer:

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen  Författare: Ida Ömalm Ronvall Språk: Svenska Serie: BAM #2 Antal sidor: 129 Utgiven: Mars 2024 Finns hos: Boku...