tisdag 13 december 2022

Diamantögat - Kate Quinn

Titel: Diamantögat
Författare:
Kate Quinn
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
455
Utgiven:
September 2022
Finns hos:
Bokus/Adlibris
Beskrivning från Goodreads:
Den oförglömliga berättelsen om historiestudenten som blev en av andra världskrigets största hjältar


Året är 1941 och i Odessa studerar den ensamstående mamman Mila Pavlitjenko historia och roar sig med sina vänner. Men när Tyskland invaderar Sovjetunionen vänds hennes tillvaro uppochner. Hon lämnar allt och ansluter sig till Röda armén för att strida vid fronten. Det dröjer inte länge förrän hon förvandlas från en flitig student till en ökänd och fruktad prickskytt.


När nyheten om hennes trehundrade träff gör henne till en nationell hjältinna förs Mila från slagfälten till Amerika för en goodwillturné. Omtumlad anländer hon till Washington D.C., där hon oväntat blir vän med Eleanor Roosevelt. Men vistelsen tar en tvär vändning när en gammal fiende dyker upp ? och Mila tvingas slåss i vad som visar sig vara hennes livs viktigaste strid.


Diamantögat är baserad på den ukrainska prickskytten Ljudmila Pavlitjenkos liv och är en fascinerande berättelse om en mamma som blev soldat och hur hon under sitt alias Lady Death kom att påverka historiens gång.

Kommentarer:
Kate Quinn har blivit lite av en favoritförfattare när det kommer till historiska romaner och jag älskar att i varje bok får man lära sig något nytt och att det är kvinnliga karaktärer som är i fokus. I Diamantögat är det en kvinnlig prickskytt vi får träffa och boken är baserad på den ukrainska prickskytten Ljudmilla, vilket bara kändes riktigt häftigt.

Handlingen var  fascinerande och spännande och den är även fylld av mod och vänskap.
Jag tycker att boken kändes lite för lång och av någon anledning tog boken rätt lång tid att läsa,  men förutom det tyckte jag den var jättebra och jag kommer definitivt plocka upp fler böcker av Kate Quinn!

Betyg 8/10
 


Tack till Harpercollins Nordic för recensionsexemplaret! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen  Författare: Ida Ömalm Ronvall Språk: Svenska Serie: BAM #2 Antal sidor: 129 Utgiven: Mars 2024 Finns hos: Boku...