fredag 31 maj 2024

Nelly säger nej - Sabine Mickelsson

Titel: Nelly säger nej
Författare:
Sabine Mickelsson
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
20
Utgiven:
April 2024
Finns hos:
Bokus/Adlibris


Beskrivning från Adlibris:
Idag är det Nellys födelsedagskalas, hurra!Det vankas tårta och presenter, men måste man tacka med pussar och kramar? Vad händer om man inte vill kramas?

En färgglad bok om samtycke där både barn och vuxna får öva på att sätta och respektera gränser. 


Med den här berättelsen vill Sabine Mickelsson bidra till att vi får samtycke att fungera i vardagen och slipper den problematik som fortsättningsvis existerar, där ett av tre barn får sina gränser korsade. För att vi ska lyckas med detta behövs också den vuxna läsarens förståelse. Sabine Mickelsson hoppas med andra ord att berättelsens budskap ska vara av betydelse även för den som högläser.

Kommentarer:
Nelly säger nej är en barnbok för barn i åldern 0-3 och jag tror att många barn (och vuxna) kan uppskatta denna bok mycket. Jag har tidigare läst andra böcker av författaren och när jag fick reda på att hon skrivit en ny barnbok blev jag väldigt nyfiken på den. 


Bokens budskap är tydligt och mycket viktigt, nämligen samtycke och att barn inte behöver krama alla vuxna som ber om en kram bara för att man fyller år. Boken är skriven på rim och det var väldigt trevligt och gjorde som sagt att budskapet kom fram.
Illustrationerna är i denna bok är också helt fantastiska och tillförde mycket till läsupplevelsen.

Nelly säger nej är en väldigt fin liten barnbok som jag kan varmt kan rekommendera! 


Betyg 7/10


Tack till författaren för recensionsexemplaret! 

onsdag 15 maj 2024

Aldrig dit igen - Ida Ömalm Ronvall

Titel: Aldrig dit igen 
Författare:
Ida Ömalm Ronvall
Språk:
Svenska
Serie:
BAM #2
Antal sidor:
129
Utgiven:
Mars 2024
Finns hos:
Bokus/Adlibris





Beskrivning från Goodreads:
Barbro, Ayla och Mimmi har startat en serietidning - BAM! När de läser om en serietävling blir de eld och lågor - tänk om de vinner! Första pris är en resa till en seriefestival och när tjejerna har skickat in sitt bidrag håller de tummarna.


När Ayla får veta att festivalen är i hennes gamla hemstad får hon panik. Plötsligt vill hon inte alls vinna! Hon vill absolut inte åka tillbaka till Norrköping! Då kanske hennes hemlighet avslöjas, nämligen den att hon blev mobbad på sin gamla skola. Vad skulle hennes nya vänner säga om de visste, tänk om de inte vill fortsätta vara kompis med henne? Samtidigt vill hon förstås att det ska gå bra för deras tidning. Det känns som att hur det än blir, så blir det fel.


Kommentarer:
Aldrig dit igen är andra delen i serien om vännerna Barbro, Ayla och Mimmi och är skriven för barn mellan 9-12 år och jag tyckte så mycket om den här boken.

Karaktärerna kändes så verklighetstrogna och jag tror det är lätt för många barn att känna igen sig i dem. Boken handlar mycket om vänskap och mobbning och den tog upp sådana ämnen på ett bra sätt. Jag är väldigt förtjust i författarens språk och jag blev helt klart fängslad av berättelsen. Jag har inte läst den första boken i serien men den vill jag verkligen läsa efter denna.

Aldrig dit igen bjöd på en väldigt fängslande läsupplevelse och det är en bok jag varmt kan rekommendera! 


Betyg 8/10


Tack B. Wahlström för recensionsexemplaret! 

tisdag 14 maj 2024

Skräckslottet - Tobias Söderlund

Titel: Skräckslottet
Författare:
Tobias Söderlund
Språk:
Svenska
Serie: 
Spökhunden Buster #6
Antal sidor: 108
Utgiven:
April 2024
Finns hos:
Bokus/Adlibris






Beskrivning från Goodreads:
Ellens mamma ska ha fest för att fira sin nya bok, och inte var som helst, utan på ett riktigt spökslott! Ellen, som har fått nog av hemsökta ställen, vill helst stanna hemma. Men som tur är ska Lorraine följa med - och Buster förstås.


Det dröjer inte länge förrän Ellens oro blir verklighet. Det verkar mycket riktigt finnas ett spöke på slottet. Det konstiga är bara att Buster inte reagerar på det. Inte ens när Ellen ber honom att spöksöka. Och plötsligt är Buster borta.


Kommentarer:
Skräckslottet är den sjätte och avslutade (tyvärr) delen i serien om spökhunden Buster och oj vilken bra avslutning detta var!

Detta är en serie för barn i åldern 6-9 år men jag har verkligen uppskattat dessa böcker i vuxen ålder. Jag har nu läst varje bok av Tobias Söderlund och tyckt om alla väldigt mycket. Språket är fängslande och karaktärerna har man som läsare nu lärt känna. 

Handlingen var precis som i det tidigare böckerna, full av spänning och kusligheter och såklart med fantastiska illustrationer av Stef Gaines som gör läsupplevelsen helt otrolig. Det är inte bara spänning i dessa böcker utan böckerna lyfter även upp lite viktiga ämnen som t.e.x sjukdom och döden och det görs på ett väldigt bra sätt tycker jag. Sedan bjuder handlingen på ett högt tempo och jag tyckte om varenda sida när jag läste. Nu blir det att längta till något nytt av Tobias Söderlund! 

Den här serien vill ni inte missa, det är spännande serie för både barn och vuxna!

Betyg 8/10


Tack Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret! 

Mohrelda 1 - Lovisa Wistrand

Titel: Mohrelda 1 Författare: Lovisa Wistrand Språk: Svenska Serie: Alvblodstrilogin #4 Antal sidor: 240 Utgiven: September 2023 Finns...