torsdag 18 april 2024

Berätta en detalj - Malin Tuvesson

Titel: Berätta en detalj 
Författare:
Malin Tuvesson
Språk:
Svenska
Serie:
-
Antal sidor:
311
Utgiven:
Maj 2022
Finns hos:
Bokus/Adlibris





Beskrivning från Goodreads:
Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Hur kan den överreklamerade, stroppiga skådisen passa för rollen som ligger henne så varmt om hjärtat? 

En grillfest hemma hos Paul håller på att sluta i tragedi och plötsligt är det Julia som kommer att spela en viktig roll för Paul. Hon tvingas successivt omvärdera sin inställning - kanske finns det ett djup bakom hans snygga fasad trots allt. 


Kommentarer:
Berätta en detalj är författarens debut och jag tyckte det var en bra sådan!

Handlingen var som en typsik feelgood roman,  charmig, mysig och såklart full av kärlek och lite drama. Detta är en prefekt bok att läsa nu i vår och sommar!
Det var väldigt trevligt att få läsa om Julia och få följa processen där hennes romancebok blev till film. Det är alltid så trevligt att få läsa om en författare tycker jag. Karaktärerna var trevliga att läsa om och de kändes verklighetstrogna men det var ingen av dem som riktigt fångade mig så att säga. Jag gillade författarens språk, det flöt på bra under läsningens gång.
Jag hade önskat lite mer miljöbeskrivningar av både Sverige och London för att riktigt kunna föreställa sig hur allt såg ut.

I det stora hela är Berätta en detalj en bra feelgood roman som bjöd på en härlig lässtund. Jag har en annan bok av författaren hemma och den ser jag fram emot att läsa.

Betyg 6/10


Tack Ordberoende Förlag för recensionsexemplaret! 

Den tysta gästen - Clémence Michallon

Titel: Den tysta gästen
Författare:
Clémence Michallon
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
384
Utgiven:
Januari 2024
Finns hos:
Bokus/Adlibris




Beskrivning från Goodreads:
Pulshöjande psykologisk thriller om en seriemördare som lever ett dubbelliv – berättad av dem som står honom närmast: hans 13-åriga dotter, hans flickvän och offret som han har skonat.


I fem år har Rachel kämpat för sin överlevnad, instängd i ett skjul på en bakgård. Hennes fångvaktare, Aidan Thomas, är en snygg, charmerande man som alltid erbjuder andra en hjälpande hand. När hans fru går bort i cancer flyttar han tillsammans med tonårsdottern till en ny bostad - och tar med sig Rachel. Inom henne väcks hoppet om att hon nu ska lyckas fly, men Aidan kontrollerar varje steg hon tar och varje ord hon yttrar. Men då Rachel inser att Aidan har utsett ett nytt offer, bestämmer hon sig för att göra allt för att rädda sitt eget och den nya flickans liv.

Kommentarer:
Den tysta gästen är en psykologisk thriller som jag verkligen tyckte om. Jag varvade att läsa den fysiska boken med att lyssna på ljudboken och den gjorde sig utmärkt som ljudbok.
Skrivsättet är lite annorlunda, då den är skriven med tilltall ”du” precis som det är jag som läsare som är flickan, och till en början var det lite konstigt men efter ett tag tyckte jag det passade boken bra och gjorde verkligen boken unik.

Boken fångade mitt intresse och handlingen var fascinerande, otäck och mycket spännande. Den påminner lite om biografin ”Ett stulet liv” som jag läste i början på året och precis som @enboknagrakopparte skrev i sin recension så var den här mer spännande och då det är en fiktiv berättelse gick det bättre att njuta av läsupplevelsen då det inte var ett riktigt offer. Karaktärerna kändes verklighetstrogna och boken var verkligen en riktigt bladvändare.

Den tysta gästen bjöd på en fängslande läsning där jag hela tiden ville fortsätta läsa och jag kan varmt rekommendera den!

Betyg 7/10


Tack Bazar förlag för recensionsexemplaret! 

måndag 15 april 2024

Jag kommer hitta nyckeln - Alex Ahndoril

Titel: Jag kommer hitta nyckeln 
Författare:
Alex Ahndoril
Språk:
Svenska
Serie:
Nyckelserien #1
Antal sidor:
272
Utgiven:
November 2023
Finns hos:
Bokus/Adlibris
 





Beskrivning från Goodreads:
Privatdetektiv Julia Stark får ett oväntat besök på kontoret av en man. Han är en av ägarna till ett framgångsrikt familjeföretag. Dagen innan hade de haft bolagsstämma och middag på godset i Västernorrland. På morgonen hittade han ett fotografi i sin telefon på en bunden, blodig man med en säck över huvudet.


På grund av alkoholrelaterad minnesförlust har han ingen aning om var bilden kommer ifrån och vill därför anlita Stark detektivbyrå för att ta reda på om det är han som är förövaren innan polisen kopplas in.


Julia ber sin exman Sidney Mendelson att ta ledigt från Norrmalmspolisen och följa med henne till skogarna. Hon vet att hon kommer att behöva hans hjälp och drömmer samtidigt om att på något sätt vinna tillbaka hans kärlek.


Julia och Sidney tas emot som gäster på det överdådiga godset och börjar leta efter sanningen medan de äter middagar och umgås med alla familjemedlemmar som teoretiskt sett skulle kunna vara iblandade i mordet.

Kommentarer:
Jag kommer hitta nyckeln är första boken i Nyckelserien och är skriven av författarna bakom Lars Kepler men detta är pusseldeckare. Den är helt annorlunda jämfört med Kepler böckerna så om man förväntar samma tempo och spänning kanske man blir lite förvånad.

Jag är svag för pusseldeckare, jag gillar den gåtfulla stämningen, klurigheterna och det lite mer långsamma tempot så detta var absolut en bok i min smak! Lite i samma stil om Agatha Christies böcker, som jag gillar oerhört mycket.
Julia Stark var en otrolig fascinerade och intressant karaktär att få läsa om och få följa. Hon har varit med om mycket och jag blir väldigt nyfiken på att få veta mera om henne.
Jag gillade också att läsa om hennes relation med sin exman Sidney.
Sidorna flyger förbi under läsningens gång och jag som läsare vill bara få veta mer om vad som ska hända.

Jag kommer hitta nyckel bjöd på en stämningsfull lässtund och jag kan varmt rekommendera den!

Betyg 7,5/10


Tack Albert Bonniers Förlag för recensionsexemplaret! 

söndag 14 april 2024

Tribe F - The right to be forgotten - Johanna Olsson

Titel: Trier F - The right to be forgotten
Författare:
Johanna Olsson
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
231
Utgiven:
September 2023
Finns hos:
Bokus/Adlibris



Beskrivning från Goodreads:
Året är 2043. Städerna är stora och trångbodda. Självkörande fordon och robotar är en del av vardagen och övervakningen av medborgarna är enorm


Efter att en ogenomtänkt bild hamnat i orätta händer har Estrid jagats av en nätpedofil, Troy, som hela tiden kräver mer och mer utmanande bilder av henne. Rädslan att hennes lillasyster Liv ska komma till skada om bilderna läcker gör att Estrid till slut inte ser någon annan utväg än döden tills hon hör talas om TRIBE F en ungdomsrörelse som gjort uppror mot det digitala samhället och sökt sig till täckningsfria zoner i underjorden. Estrid förstår att det här är räddningen hon väntat på, men hon vet att i samma stund som hon ansluter sig till triben så kommer hon aldrig att återse sin familj igen. Hos triben hoppas Estrid äntligen bli fri men det dröjer inte länge förrän Estrid inser att enda vägen till frihet är att återvända till ytan och förgöra den demon som jagar henne. En gång för alla.

Kommentarer:
Jag fick upp ögonen för Tribe F - The right to be forgotten när jag var på en bokfrukost i höstas där fler förlag och författare presenterades höstens böcker. Handlingen var otroligt lockande helt klart.

Detta är en ungdomsbok (12-15 år) och jag tyckte boken hade ett bra tempo och en spännande handling. Jag önskar att boken hade varit länge men då det är just en ungdomsbok förstår jag varför den inte är det, men jag håller tummarna för en uppföljare.

Handlingen var som sagt spännande, och som läsare visste man aldrig vad som skulle hända härnäst. Det gjorde att boken gick fort att läsa och författaren använder ett mycket fint språk också.
Jag hade gärna haft lite mer bakgrundshistoria till Estrid, hon var helt klart en intressant karaktär men det kändes som man som läsare inte riktigt hann lära känna henne. Jag hade gärna även läst mer om Estrids syster.

Tribe F - The right to be forgotten är en bok jag kan rekommendera att ni plockar upp, jag tror den kan väcka läslusten till många!

Betyg 6,5/10


Tack till Berghs förlag för recensionsexemplaret! 

tisdag 9 april 2024

Den hemliga gästen - Nita Prose

Titel: Den hemliga gästen 
Författare:
Nita Prose
Språk:
Svenska
Serie:
Molly Gray #2
Antal sidor:
298
Utgiven:
Januari 2024
Finns hos:
Bokus/Adlibris



Beskrivning från Goodreads:
En ny röra.


Ett nytt mysterium.


Städerskan Molly är tillbaka!


Molly Gray sätter stolt på sig uniformen inför sina arbetspass på Regency Grand Hotel, där hon puffar upp kuddar, sopar upp gästernas hemligheter och osynligt återställer rummen till yttersta perfektion. När en känd gäst - en berömd deckarförfattare - faller ner mycket död i tesalongen, får Molly ta hand om ett ovanligt städuppdrag. Rykten och misstankar tar fart i hotellkorridorerna och en hel del smutsig byk träder fram i ljuset. Molly vet att hon kan lösa det mystiska dödsfallet. Men för att göra det behöver hon glänta på dörren till sitt eget förflutna, till uppväxten med mormor, till allt hon så länge har hållit undanstädat i sitt minne.

För Molly kände den döde gästen en gång i tiden – och han kände henne...

Kommentarer:
Jag läste första boken om Molly, Städerskan när den släpptes 2022 och minns att jag tyckte mycket om den. Jag såg därför verkligen fram emot att dyka ner i Den hemliga gästen, där vi ännu en gång får träffa Molly, och den gjorde mig inte besviken. Jag tyckte verkligen om den!
I Den hemliga gästen är det ett nytt mord som begåtts, och denna gången på en författare och det var väldigt intressant att det var lite bokliga teman i denna bok med bland annat ett mystisk bibliotek och en bokklubb. Det är alltid trevligt att läsa om sådant.

 

Mysteriet är klurigt att lösa och boken är samtidigt både underhållande, mysig och spännande. Jag kunde inte heller sluta läsa när jag hade börjat, så boken bjöd på en härlig sträckläsning. 

Jag älskar verkligen Molly som karaktär, hon är så härlig att läsa om och jag tröttnar inte på henne och det var intressant att få lite mer bakgrundshistoria om henne också.

Jag kan varmt rekommendera att ni plockar upp böckerna om Molly om ni inte redan gjort det!

Betyg 8/10


Tack Albert Bonniers förlag för recensionsexemplaret! 

måndag 8 april 2024

Diagnos: omöjlig längtan - Christina Edwinsdotter

Titel: Diagnos: omöjlig längtan 
Författare:
Christina Edwinsdotter
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
360
Utgiven:
Februari 2024
Finns hos:
Bokus/Adlibris




Beskrivning från Goodreads:
Cecilia Ek älskar sitt arbete som barn och ungdomsutredare inom polisen. Ändå går hennes inre motor på tomgång efter att hon har blivit dumpad av sin sambo. När hennes moster Sonja blir allvarligt sjuk och familjen behöver hjälp lämnar hon allt för att återvända till barndomens Umeå. Plötsligt består jobbet av att sälja kläder i en bröllopsbutik, och Cecilia försöker använda det påtvingade miljöombytet till att förlika sig med sin framtid som singel och barnlös. När Cecilia träffar Erik, läkaren med de varma ögonen, sätts hennes föresatser att leva fri och obunden på prov. Men inte kan väl Cecilia, som upplevt smärtan i att bli bedragen, förälska sig i en man som bara är två veckor ifrån att gifta sig? Livets virvelvindar kastar Cecilia än hit, än dit och plötsligt står hon inför ett livsavgörande val. Hur mycket är hon villig att försaka när hjärtats mest omöjliga längtan plötsligt finns inom räckhåll?Diagnos: Omöjlig längtan är en varm kärlekshistoria i sjukhusmiljö för alla som tror på en andra chans.

Kommentarer:
Diagnos: omöjlig längtan är författarens debut och wow vilken debut detta var! Jag sträckläste den här boken och mina känslor fick verkligen åka berg-och-dal-bana under läsningens gång. Detta är feelgood när det är som bäst helt klart.
Karaktärerna fångade mitt hjärta och jag tyckte så mycket att läsa om alla, speciellt om Cecilia. Jag kunde relatera till henne en del så det blev en speciell känsla för just Cecilia.
Karaktärerna kändes även otroligt äkta och det var en fröjd att få följa med på deras resa.

Handlingen bjuder på både värme och humor men samtidigt finns det lite mer allvarliga och tunga ämnen med i boken också, och den blandningen var bara så bra. Som sagt, jag fick verkligen känna alla möjliga sorters känslor under läsningens gång, och det var bara så härligt. 
Jag älskade också att få läsa om Umeå och beskrivningarna var riktigt bra. Nu får jag hålla tummarna att Edwinsdotter skriver något mer för jag vill verkligen läsa mera av henne. 

Diagnos: omöjlig längtan var en helt fantastisk bok som bjöd på en otrolig läsupplevelse och jag kommer tänka på den väldigt länge. Läs den! 

Betyg 9/10


Tack till författaren & Lundberg Media för recensionsexemplaret! 

onsdag 3 april 2024

Aldrig säker - Karin Dahan

Titel: Aldrig säker 
Författare:
Karin Dahan
Språk:
Svenska
Serie: -
Antal sidor:
241
Utgiven:
Juni 2023
Finns hos:
Bokus/Adlibris




Beskrivning från Goodreads:
En hisnande bladvändare om vikten av att ta kontroll över sitt liv och våga möta sitt förflutna.


En valborgsmässoafton i Kalmar stadspark förändrar sextonåriga Lauras liv för alltid. Hon blir utsatt för sexuella övergrepp och förövaren försvinner spårlöst. Så fort Laura tar studenten flyttar hon till New York för att börja om och glömma alla hemska minnen.


Tio år senare har Laura skapat sig ett nytt liv i USA. Hon arbetar som marknadsassistent på en framgångsrik reklambyrå och delar lägenhet med sin omtänksamma väninna Meadow. Livet är strukturerat och kontrollerat allt följer hennes livsplan. Men så får hon samtalet som förändrar allt. Hennes mamma har blivit påkörd och ligger i koma. Laura måste resa hem. Det förflutna tränger sig på så fort hon landar. Nu tvingas Laura möta vännerna hon övergav och tonårsförälskelsen Alex som envisas med att dyka upp på de mest oväntade ställena. Men ytterligare en gnagande oro växer. Var hennes mammas olycka verkligen en olycka? Och vad hände egentligen med mannen som förstörde hennes liv?

Kommentarer:
Aldrig säker är författarens debut och denna bok bjöd på en riktigt sträckläsning, vilket var så härligt. Författaren använder ett mycket fint språk och handlingen var spännande, vilket gjorde att jag bara ville fortsätta läsa.

Boken tar upp ett viktigt ämne, nämligen sexuella övergrepp och vi får även läsa lite ur förövarens perspektiv vilket gjorde att man som läsare kom väldigt nära karaktärerna.
Karaktärerna var kanske inte sådana karaktärer jag som jag brukar fastna för, men Laura var ändå en karaktärer jag gillade att få följa och jag kunde riktigt känna hennes rädsla och smärta. Hennes vänskap med sina vänner var också riktigt fin att läsa om.

Aldrig säker är en bok som bjuder på många slags känslor och det är en bok jag inte kommer glömma i första taget.

Betyg 7/10


Tack Stellar förlag för recensionsexemplaret! 

Berätta en detalj - Malin Tuvesson

Titel: Berätta en detalj  Författare: Malin Tuvesson Språk: Svenska Serie: - Antal sidor: 311 Utgiven: Maj 2022 Finns hos: Bokus / Ad...